Myten om hästar

Det har sagts och tänkts mycket om hästar. Bland annat att de har bättre minne än elefanter, att de är smartare än hundar och att de kan sova ståendes. Vi på Alingsås Ryttarklubb vet definitivt att allt detta stämmer. Det finns såklart mycket mer att säga om hästar. Även den mest inskolade hästen kan tappa sin tamhet efter några dygn i det vilda, men det kan gå att få tillbaka den till sitt gamla temperament igen. Hästar har funnits i över 60 miljoner år och var från början vilda – det är deras medfödda natur.

Hästar är vänliga djur som inte har en naturlig instinkt att tävla med andra djur eller med varandra. Det är en av anledningarna till att de har blivit så bra hjälpdjur. Genom tiden har de dragit vagnar, hjälpt till vid brandutryckningar, släpat stockar till dammbyggen och såklart varit ett färdmedel för tusentals människor.

Hästar är väldigt känsliga för sinnesstämningar. Det märker man särskilt som van ryttare. När man är lugn och harmonisk i sadeln så är hästen på samma sätt. Då är samspelet mellan ryttare och häst som bäst – när man känner in varandra och rör sig som en varelse. Om man däremot är stressad eller uppe i varv, då blir det inte lika bra. En frisk hästs vilopuls är cirka 36-40 slag i minuten. Jämfört med människans 60-80 slag i minuten säger det mycket om hästens vilsamma natur. Just på grund av detta går hästar verkligen att lita på. De är som en perfekt hjälte – starka och lugna samtidigt!

Det finns otroligt mycket att lära sig om hästar. Inte bara om deras anatomi och hur man ska hantera dem, utan också om varje enskild individ. Att se in i en hästs stora ögon är något av det mest rogivande man kan göra. Därför är det perfekt att tillbringa tid i stallet efter en lång skoldag eller stressig dag på jobbet. På Alingsås Ryttarklubb har vi både svenska halvblod och starka ardennerhästar. Detta är verkligen paradiset på jorden!

Myten om hästar

Myten om hästar